четверг, 12 марта 2015 г.

Визволення Тульчина

   Цього року ми відзначаємо 71 річницю визволення Тульчинщини від німецько – фашистських загарбників. Як суворий перегук історії звучать для нас сьогодні слова повідомлення інформбюро від 16 березня 1944 року, надрукованого в газеті «Правда». В ньому повідомлялося, що війська другого українського фронту, розгортаючи наступ внаслідок навальної атаки танкових з’єднань і піхоти оволоділи великим залізничним вузлом і станцією Вапнярка, і таким чином перерізали важливу залізничну магістраль Жмеринка-Одеса, звільнили районний центр Вінницької області – місто Тульчин. Неймовірно важким був шлях до мирних днів, до того часу, як відгриміли останні залпи війни над нашим рідним краєм. Фашистські війська захопили м. Тульчин 21 липня 1941 року. Район відійшов у зону окупації Німеччини – Румунії. Жителям Тульчина і району довелося переживати страхітливі роки чужоземного панування. Тульчин притих і опустів. Не було чути дзвінкого сміху і веселих пісень. Місто переповнилося брудною лайкою п’яних загарбників, зойком і плачем мирних жителів, яких окупанти гнали, немов худобу, в табори смерті. А ті хто лишався, терпіли побої, утиски, грабежі і поневіряння.
     Українські історики на підставі архівних документів різних країн встановили страшну статистику 1941-1945 років. Втрати цивільного населення становили близько чотирьох з половиною мільйонів, втрати військових – більше чотирьох мільйонів, вивезено на примусові роботи до Німеччини – близько двох з половиною мільйонів.
    В нашій бібліотеці пройшла інформаційна година «Визволення Тульчина» з учнями 4 – 5 класів нашої школи. Бібліотекарі розповіли присутнім про події 1941 – 1945 років та про День визволення нашого краю від німецько – фашистських загарбників військами 27 Армією 3 – ої повітряно – десантної дивізії під командуванням генерала – майора І. М. Конєва.


    Віддаючи належне пам’яті загиблих ми пам’ятаємо і будемо пам’ятати славний подвиг безпосередніх учасників звільнення нашого краю від фашистських загарбників.

Комментариев нет:

Отправить комментарий