среда, 26 мая 2021 г.


Майстер соціальної новели

14 травня виповнюється 150 років від дня народження одного із найбільших новелістів у світовій літературі Василя Стефаника..


Творчість В. Стефаника – одне з найвищих досягнень української літератури кінця ХІХ – початку ХХ століття. Селянський син за походженням, соціаліст за переконанням, інтернаціоналіст за духом, Стефаник залишив нам високохудожні твори про селянське життя в капіталістичному суспільстві. Володарем дум селянських і поетом мужицької розпуки називали Стефаника за глибоке знання селянської душі і правди життя.  

Стефаник увійшов у літературу як неперевершений майстер соціально-психологічної новели. Строгість, точність, глибина дослідження людського існування,  робить новели Стефаникові вічно жаріючим вогнищем роздумів, переживань, відчуттів. 


У реалістичних, самобутніх соціально-психологічних новелах письменника постають правдиві картини життя українців кінця XIX — початку XX століття, трагедії і драми бідняків, що позбувалися землі, праці, покидали рідні місця і змушені були емігрувати за океан або гинути від голоду й хвороб.

Творча спадщина В.Стефаника має велике пізнавальне , ідейне та історичне значення. З нагоди річниці письменника в бібліотеці представлено виставку – портрет  «Майстер соціальної новели». 


 

Комментариев нет:

Отправить комментарий